Informacije

UDRUŽENJE OBRTNIKA
SLAVONSKI BROD
PETRA KREŠIMIRA IV br. 12

Predsjednica:
Anka Šakić
Mobitel 099 733 0133
e-mail: anka.sakic@uosb.hr

Tajnica v.d.:
Mirjana Vuđan
Telefon: 035 444 238
Mobitel: 099 229 1228
e-mail: info@uosb.hr
 
Administrator:
Svjetlana Hrgović Vukelić
Telefon/fax: 035 447 010
e-mail: uo.slavonski.brod@hok.hr
 

Arhiva novosti 2006. - 2011.

3. OBRTNIČKE SPORTSKE IGRE, SOLARIS 20.-23.5.2010.

Predsjednica Vlade RH otvorila je 3. obrtničke sportske igre, Solaris, Šibenik. Tom prilikom posjetila je obrtnike Brodsko-posavske županije te kratko razgovarala s njima uz obećanje za skori posjet gradu Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji. Inače, na igrama ostvareni su zapaženi rezultati naše županije, žene u kuglanju osvojile su 1. mjesto, ženski tenis 3. mjesto, a visoki rezultati su bili i u stolnom tenisu, muškom kuglanju te nogometu.
Obzirom na Godinu 2010. koja se obilježava godinom žena u obrtništvu i ovi rezultati su pokazali doprinos žena u svim segmentima društva. Iz naše Županije na igrama je sudjelovalo 32 obrtnika te predsjednici Udruženja obrtnika Slavonski Brod i Nova Gradiške, uz predsjednika Obrtničke komore Brodsko-posavske županije, koji je bio član Odbora za igre pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Zagreb.
Obrtnici su zadovoljni susretima i već razrađuju strategiju za slijedeće igre koje su svake godine sve zanimljivije a i zahtjevnije u natjecateljskom smislu.


POSTIGNUT DOGOVOR O KONTINUIRANOJ SURADNJI SA ODBOROM ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE - 6.5.2010.

Predsjednica Udruženja obrtnika Slavonski Brod, gosp. Anka Šakić, kao član Odbora za obilježavanje 2010. godine žena u obrtništvu pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Zagreb ostvarila je suradnju sa Odborom za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije.

U sklopu suradnje održati će se okrugli stol sa ženama poduzetnicama uz analizu položaja žena u obrtništvu, njihovoj zastupljenosti na tržištu rada i stanje nezaposlenosti žena u Brodsko-posavskoj županiji.

O svojim iskustvima u poslovanju govoriti će obrtnica – predstavnica proizvodne djelatnosti, obrtnica umirovljenica, poduzetnica koja se nije uspjela boriti sa teškoćama u poslovanju te je morala zatvoriti obrt.

Suradnja pretpostavlja područje obrtništva u županiji Brodsko-posavskoj u čijem sastavu djeluju dva udruženja obrtnika sa područja grada Slavonskog Broda i grada Nove Gradiške.

12. SPORTSKI SUSRETI OBRTNIKA SLAVONIJE, BARANJE I PODRAVINE, PITOMAČA 2010. - 25.4.2010

Na održanom susretu obrtnika Slavonije i Baranje, Udruženje obrtnika Slavonski Brod ostvarilo je zapažene rezultate i to:

1. mjesto u pikadu, žene

2. mjesto u kuglanju, žene

3. mjesto u kuglanju, muški

te najuspješniji pojedinac u kuglanju.

Obzirom da se ovi susreti održavaju već 12. put, zastupljenost ekipa sve je veća i u teritorijalnom smislu. Temeljem toga, od ove godine susretima se pridružila i Podravina, tako da je ista dodana u naslov susreta. Druženje, sportski duh i pozitivna energija koja se odražava na ovakvim susretima, obrtnicima dobro dođu za lakše prevladavanje svakodnevnih problema i poteškoća s kojima se susreću u redovitom poslovanju.PROJEKCIJA FILMA ZA DAN ŽENA 8.3.2010.

Obzirom na proglašenu godinu 2010. Godinom žena u obrtništvu pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Zagreb, predsjednica Udruženja obrtnika Slavonski Brod, kao potpredsjednica Odbora za obilježavanje godine žena u obrtništvu nazočila je projekciji filma „ONA“, kojim su grad Slavonski Brod i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova uz Povjerenstvo za osobe s invaliditetom obilježili Dan žena. Navedeni film prikazuje život i rad žena s invaliditetom.

62. MEĐUNARODNI OBRTNIČKI SAJAM U MUNCHENU 5.3.2010.

Obrtnici Udruženja obrtnika Slavonski Brod posjetili su 62. Međunarodni obrtnički sajam u Munchenu – IHM 2010. godine. Obzirom da obrtnici Hrvatske obrtničke komore nastupaju već 18. godinu za redom, prvo je posjećen štand Hrvatske obrtničke komore a potom i ostali štandovi sajma. Primijećena je manja zastupljenost izlagača u manjem broju paviljona, što je posljedica svjetske krize i recesije koja se osjeti i kod nas. Ipak, na ovom najvećem europskom sajmu obrtništva izlagalo je 13 naših izlagača od kojih su 5 izlagača izložili svoje proizvode prvi put, na skupnom štandu veličine 60 m2.

OBRTNIČKA ZABAVA 30.1.2010.

Udruženje obrtnika Slavonski Brod, tradicionalno svake godine u mjesecu siječnju održava Obrtničku zabavu. Ove godine zabava je imala humanitarni karakter, a prikupljena sredstva od kupnje tombole namijenjena su Domu za nezbrinutu djecu Slavonski Brod. Glazbeni gosti tamburaški sastav Zdenac i grupa Trag vječnosti dobro su zabavili sve nazočne do ranih jutarnjih sati.


Razgovor obrtnika Slavonskog Broda s predstojnikom državne uprave u Brodsko-posavskoj županiji

Dana 18. 01. 2010. godine, predsjednica te članovi Sekcije klesara Udruženja obrtnika Slavonski Brod posjetili su Ured državne uprave u Brodsko-posavskoj županiji.

U razgovoru s predstojnikom Ureda - gospodinom Mirkom Vilajtovićem, usuglašena je dobra volja i suradnja oko pitanja iz struke koji se dotiču djelatnosti Ureda državne uprave. Ovog puta naglašena je primjena Nacionalne klasifikacije djelatnosti, 2007. godine, te primjedbe obrtnika vezano za istu.

ČESTITKA predsjednice Udruženja obrtnika Slavonski Brod

Poštovani obrtnici, članovi komorskog sustava, korisnici obrtničkih proizvoda i usluga, želim Vam da ovaj Božić provedete ispunjen osobnom srećom u krugu svojih najmilijih, da vam Nova 2010. godina bude poslovno uspješna, puna kreativnih ideja i ispunjenih poduzetničkih ciljeva uz manje poteškoća, povoljno tržište i financijski uspjeh.

Anka Šakić

SJEDNICA CEHA I SEKCIJE UGOSTITELJA BRODSKO POSAVSKE ŽUPANIJE 9.12.2009.

U organizaciji Udruženja obrtnika Slavonski Brod, održana je zajednička sjednica Ceha ugostitelja Brodsko-posavske županije te Sekcije ugostitelja Udruženja obrtnika Slavonski Brod.
Gosti sjednice bili su gosp. Zlatko Puntijar - predsjednik, te Ivan Bulić - dopredsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.
Na sjednici prisutni su informirani o odredbama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, primjenom HACCP-a, te zaključcima vezanim za 22. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.


Sastanak sa dogradonačelnikom Sl. Broda 8.12.2009.

Predstavnici Udruženja obrtnika Slavonski Brod, posjetili su ured gradonačelnika. Zbog zauzetosti gradonačelnika, primio ih je dogradonačelnik Zoran Ivanović. Nakon upoznavanja s problemima obrtnika grada Slavonskog Broda, usuglašena je suradnja na boljoj komunikaciji s gradskom upravom, razvojnom agencijom grada, komunalnim redarstvom te ostalim gradskim službama koje su bitne za život i rad obrtnika na lokalnoj razini.

JAVNO PRIKUPLJANJE POTPISA - „PRAVO NA IZBOR“

Pozivamo Vas na JAVNO PRIKUPLJANJE POTPISA - „PRAVO NA IZBOR“ za izmjenu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda u srijedu, 17. lipnja 2009. godine s početkom u 11.00 sati na središnjem gradskom trgu I. B. Mažuranić u Slavonskom Brodu.

Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore (HOK) podržao je prijedlog Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a za potpisivanje peticije u cijeloj Hrvatskoj, kojom se traži izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Peticija će se potpisivati od 15. do 30. lipnja 2009. godine u ugostiteljskim objektima te u prostorijama udruženja obrtnika i područnim obrtničkim komorama, a namijenjena je vlasnicima lokala kao i gostima i svima ostalima koji podržavaju zahtjeve Ceha. Jednodnevno javno potpisivanje peticije organizirat će se diljem Hrvatske u srijedu, 17. lipnja 2009. godine, s početkom u 11.00 sati, na glavnim gradskim trgovima ili drugim prometnim mjestima.
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a ovom peticijom ponavlja svoje zahtjeve za izmjenu navedenog zakona, kojima bi se spriječilo zatvaranje ugostiteljskih objekata i gubitak brojnih radnih mjesta: 1) Ugostiteljski objekti do maksimalne površine od 50 m2 mogu sami izabrati žele li biti pušački ili nepušački objekti. 2) Na dalje, u ugostiteljskim objektima iznad 50 m2, predloženo je da se do 30 % od ukupne površine može fizički odvojiti i osposobiti za pušače te da je u tim prostorima dozvoljena konzumacija. 3) Minimalno tehničke uvjete za prostorije za pušenje, potrebno je definirati posebnim propisima u vidu Pravilnika, a ne Zakona.

Predsjednica Udruženja obrtnika Slav. Brod Anka Šakić, v.r.

Održana 7. redovna sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Slavonski Brod 15.6.2009

Pod predsjedavanjem predsjednice Udruženja, Anke Šakić, radnog predsjedništva: Ivan Klarić i Jakša Lović, potpredsjednika Udruženja, tajnice v.d., Mirjane Vuđan i
prisutnih gostiju: zamjenika gradonačelnika Zorana Ivanovića, predsjednika Obrtničke komore BPŽ Zvonimira Ćirića, te predsjednika Udruženja obrtnika Nova Gradiška Milana Krpana.

Na sjednici Skupštine usvojen je Završni račun za 2008. godinu, program rada za 2008. godinu, te izvješće Nadzornog odbora za 2008. godinu. Potvrđena je izmjena predsjednika Sekcije frizera te izvršen izbor člana za Upravni odbor Udruženja, te člana Skupštine Obrtničke komore Brodsko-posavske županije. Povodom podnesenih izvješća donesene su Odluke o usvajanju istih.

KONFERENCIJA ZA TISAK 6.5.2009.

Danas, na dan stupanja na snagu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda za ugostiteljstvo, održana je konferencija za tisak u Udruženju obrtnika Slavonski Brod.
Tom prilikom predsjednica Udruženja obrtnika – Anka Šakić, dopredsjednik Ivan Klarić, predsjednik Sekcije ugostitelja Drago Petrović, te član Ceha ugostitelja Željko Mikulić još jednom su naglasili stroge odredbe navedenog Zakona koji ne samo da ograničava nego i šteti obrtnicima ugostiteljima u cjelini.
Obzirom na uvjete recesije, ovaj Zakon višestruko ograničava poslovanje ugostiteljima koji i inače registriraju pad prometa od početka godine. Većina lokala nemaju dovoljno prostora da zadovolje uvjete stroge prilagodbe , bez obzira na potrebita značajna financijska ulaganja.
Stoga su zamolili novinare da prate aktivnosti ugostitelja i ubuduće, kada odredbe Zakona kroz nadzor inspekcijskih službi postanu i na terenu aktivne.

SASTANAK NA TEMU HACCP-a 19.3.2009.

Udruženje obrtnika poziva obrtnike koji obavljaju djelatnosti proizvodnje hrane i pića, trgovine na malo u nespec. prodavaonicama, trgovine na malo hranom, pićima i duhanskim proizvodima u spec. prodavaonicama na sastanak koji će imati za temu provođenje zakonskih odredbi za zdravstvenu ispravnost hrane koja se stavlja u promet. Na dnevnom redu je izlaganje HACCP tima liječnika iz Zavoda za javno zdravstvo Slavonski Brod s ravnateljem Zavoda – Cvitković Antom, dr. med. spec. epid. Sastanak se održava u prostorijama Udruženja obrtnika Slavonski Brod, Petra Krešimira IV/12, 19.3.2009. u 18:00 sati.

Preuzimanje poziva u pdf formatu

MEĐUNARODNI OBRTNIČKI SAJAM, MUNCHEN 2009.

MEĐUNARODNI OBRTNIČKI SAJAM JE VODEĆI SAJAM ZA OBRTE, MALA I SREDNJA PODUZEĆA U NJEMAČKOJ, KOJI SE ODRŽAVA 61. PUT OVE GODINE. NA SKUPNOM IZLOŽBENOM PROSTORU HRVATSKE OBRTNIČKE KOMORE SUDJELOVALO JE DVADESETAK IZLAGAČA S PODRUČJA RH NA VIŠE OD 100 M2 PROSTORA.

OBRTNICI UDRUŽENJA OBRTNIKA SLAVONSKI BROD ORGANIZIRANO SU POSJETILI MEĐUNARODNI SAJAM U PERIODU OD 11. 03. – 15. 03. 2009. SA ZANIMANJEM SU PRATILI NOVITETE U PREZENTIRANJU IZLOŽENIH PROIZVODA I USLUGA NA SAJMU TE PRIMJENU NOVIH TEHNOLOŠKIH POSTIGNUĆA U KONTRASTU S JEDNOSTAVNIM I PRIHVATLJIVIM PODUZETNIČKIM IDEJAMA NJEMAČKIH OBRTNIKA, KOJE SE OČITUJU KROZ ZANIMLJIVE ANIMACIJE I DEKORATIVNE PREZENTACIJE VRLO JEDNOSTAVNIH I SVIMA DOSTUPNIH MATERIJALA I SIROVINA, KOJI OSNOVNI PROIZVOD ČINE PRISTUPAČNIM I POTREBNIM KRAJNJEM KORISNIKU.

klikni na sliku za povećanje

OBRTNIČKA ZABAVA 2009.

Na održanoj tradicionalnoj Obrtničkoj zabavi Udruženja obrtnika Slavonski Brod, dana 31. 01. 2009. godine, glazbeni gost Severina te domaći bend Širok šor, zabavljali su goste do ranih jutarnjih sati. Uvaženi gosti Hrvatske obrtničke komore, županije Brodsko-posavske, grada Slavonskog Broda, gospodarstvenici naše županije te po prvi puta predstavnici Brčko distrikta BiH, te Udruženja obrtnika Bosanski Šamac svojom nazočnošću uveličali su zabavu obrtnika našeg grada.
Tom prilikom, predsjednica Udruženja obrtnika Slavonski Brod, Anka Šakić, članica KLD Berislavić koja se amaterski bavi slikanjem, uručila je vlastiti rad – portret predsjednika HOK-a gospodinu Mati Topiću.
Obrtnička zabava Udruženja obrtnika održava se posljednje subote u mjesecu siječnju svake godine tradicionalno. Obrtnici našeg rada i županije tom prilikom pozivaju i ugoste svoje prijatelje i poslovne partnere, te im se i na taj način zahvale na dobroj poslovnoj suradnji.

PLAN PRIMITAKA I IZDATAKA ZA PERIOD 01.01.2009. - 31.12.2009.

3. PRIHODI 831.000,00 KN

----------------------------------------------------------------------

32 - Prihodi od članarina i članskih doprinosa 590.000,00

321 - Prihodi od komorskog doprinosa 590.000,00

34 - Prihodi od imovine 500,00

3413 - Kamate na oročena sredstva i depozite 500,00

35 - Prihodi od donacija 40.500,00

351 - prihodi iz proračuna grada 30.000,00

354 - prihodi od sufinanciranja 10.000,00

36 - Ostali prihodi 200.500,00
362 - prihodi od prodaje dugotrajne imovine 500,00
363 - ostali prihodi /obrtnička zabava 120.000,00
- preneseni višak iz 2008.g. 80.000,00

4. RASHODI 831.000,00 KN
----------------------------------------------------------------------

41 - Rashodi za zaposlene 325.500,00

4111 - Plaće za redoviti rad 270.000,00

4121 - Ostali rashodi za zaposlene 7.500,00

413 - Doprinosi na plaće 48.000,00

42 - Materijalni rashodi 427.400,00

421 - Naknada troškova zaposlenima 26.500,00

422 - Naknada troškova predstavničkim tijelima 80.000,00

424 - Rashodi za materijal i energiju 29.500,00

425 - Rashodi za usluge 84.200,00

429 - Rashodi za reprezentaciju i prezentaciju 207.200,00

44 - Financijski rashodi 18.100,00

4431 - Bankarske usluge i usluge platnog prometa 3.000,00

4433 - Zatezne kamate 100,00

4434 - Ostali nespomenuti financijski rashodi 15.000,00

45 - Donacije 60.000,00

45111 - Tekuće donacije za rekreaciju za sport 20.000,00

45114 - Tekuće donacije udrugama i društvima 20.000,00

4511 - Tekuće donacije-ostalo 20.000,00

Rekapitulacija: Ukupni prihodi 831.000,00 Kn

Ukupni rashodi 831.000,00 Kn
Razlika prihoda i rashoda 0,00 Kn

Višak prihoda iz prethodnih godina = 202.064,56 Kn

PLAN RADA UDRUŽENJA OBRTNIKA U 2009. GODINI

Udruženje obrtnika Slavonski Brod neprofitna je organizacija, nije u sustavu poreza na dodanu vrijednost niti je obveznik poreza na dohodak ili dobit.

Temeljem Statuta, Udruženje obrtnika ima točno određene zadatke koje u okviru plana rada i financijskog plana kreira i izvršava. Obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju a i predviđanja za 2009.godinu, s posebnom pažnjom treba usmjeriti svoje aktivnosti kako bi ovaj plan rada obuhvatio sve promjene, a obrtnicima omogućio što lakšu prilagodbu gospodarskim kretanjima koja postaju sve zahtjevnija. Stoga, smatramo da je potrebno utjecati na svijest pojedinca-obrtnika s namjerom da shvati kako je neophodno uključiti se u rad tijela Udruženja obrtnika, kako bi svojim primjerom pokazao i drugima da se jedino na takav način može doći do zadovoljavajućih rješenja u novoj ili staroj problematičnoj situaciji.

POJAČATI RAD SA SEKCIJAMA UDRUŽENJA OBRTNIKA

Sekcija je najniža strukovna organiziranost obrtnika. U našem Udruženju obrtnika registrirano je 17 (sedamnaest ) sekcija i sportska sekcija koja nije strukovna ali ne znači da je manje važna.
Neophodnost rada pri sekcijama većina struka je već sagledala ( kemijski čistači, ugostitelji, pogrebne djelatnosti, sekcija klesara, frizeri, pekari i drugi ), ali postoje i sekcije koje su osnovane ali se ne sastaju pa time i ne rade. Međutim, to ne znači da stručna služba Udruženja ne radi za njih, ali bi bilo lakše i sadržajnije da prvi predstavnik sekcije – njen predsjednik bude aktivniji u radu.
Planiramo kao i do sada pratiti rad svih sekcija, a dodatno i sekcije koje prema svom planu i programu zatraže financijsku potporu za seminare, edukaciju ili posjet sajmovima koji su bitni za unaprjeđenje struke, za što ćemo osigurati sredstva u okviru financijskog plana.

SURADNJA SA DRŽAVNOM UPRAVOM I UREDOM ZA GOSPODARSTVO TE GRADOM SLAVONSKIM BRODOM

Tijekom ove godine, stupanjem na snagu nove nacionalne klasifikacije djelatnosti a vezano za Zakon o obrtu, uočeno je da pojedine djelatnosti upisane u obrtnicu ne odgovaraju stručnoj osposobljenosti, zahtijevaju majstorski ispit ili uopće ne odgovaraju struci koju pojedini obrtnik obavlja. Time se njeguju negativnosti u društvu koje na uredne obrtnike koji zadovoljavaju sve uvjete iz struke izazivaju nezadovoljstvo i osjećaj nepravde – rok za usklađenje djelatnosti je 30.09.2009.g. Stoga, smo poduzeli konkretne radnje i zatražili suradnju s županijskim uredom za gospodarstvo, odsjek za obrtništvo, koji su uvažili sve naše primjedbe te nam i na dalje predstoji bolja i sadržajnija suradnja. U slijedećoj 2009.godini nastaviti ćemo pratiti provođenje usklađenja djelatnosti s novom nacionalnom klasifikacijom koja bi konačno trebala ispraviti nepravilnosti u određivanju uvjeta za rad u pojedinim strukama. Navedene radnje poduzeli smo uz suglasnost Hrvatske obrtničke komore iz Zagreba, te ćemo uz njihovu podršku tražiti druga rješenja ako bude potrebno. Namjeravamo obaviti razgovor s inspekcijskim službama te im iznijeti brojne primjedbe naših obrtnika koji imaju osjećaj bespomoćnosti suočeni s neravnopravnim položajem na tržištu rada. Ovdje naglašavamo korupciju i osjećaj nepravde kada se upoznaju s činjenicom da zakoni ne važe jednako za sve.
Pod inspekcijskim službama podrazumijevamo sve vrste nadzora kojima su podložni naši obrtnici, njihovi poslovni prostori i uposlenici. Na gradskom nivou, pored uhodane suradnje sa službama grada Slavonskog Broda zatražiti ćemo i povećanje aktivnosti u određivanju pravila ponašanja
u pojedinim strukama koje unaprjeđuju ili štete ugledu grada i obrtništva u cjelini a do sada nismo mogli na iste utjecati, npr. definirati dežurstva za hitne i interventne slučajeve u prijevozu pokojnika, kontrolirati radno vrijeme ugostitelja te utjecati na količinu buke kada nije u dozvoljenim okvirima, pokušati ublažiti odredbe Zakona o nepušenju u ugostiteljskim i javnim prostorima i sl.
Nadalje ćemo insistirati na većoj financijskoj podršci grada, jer su naši obrtnici značajni faktor u punjenju gradske blagajne a i sudjelujemo u svim gradskim projektima novcem ili proizvodima i uslugama naših obrtnika.

ZAKONODAVSTVO

Sustavno ćemo pratiti sve promjene i novine u zakonodavstvu, upoznavati obrtnike sa svim važećim zakonskim propisima i to putem svih raspoloživih načina informiranja ( pisanim putem-poštom, elektronskom poštom, putem radija, telefonskim putem i osobno u Udruženju obrtnika ). Naglašavamo potrebu, kako bi svaki obrtnik trebao imati informatičku opremu te pristup informacijama putem Interneta, zato što u vrlo skoro vrijeme neće biti moguće obavljati djelatnost bez te vrste pomoći. Dok se većina obrtnika ne informatizira svi zakoni, uredbe, pravilnici te dodatna pojašnjenja istih, biti će dostupni u Udruženju obrtnika za sve obrtnike koji posluju u skladu s Zakonom
o obrtu. Obzirom na stalne promjene, dopune te nove zakone koji u sebi sadrže vrlo visoke kazne za one koji ih se ne pridržavaju, nastojati ćemo animirati obrtnike da se
koriste našom stručnom službom u protivnom neki prekršaji svojim kaznenim odredbama mogli bi dovesti obrtnike i do zatvaranje djelatnosti. Stoga, nudimo pomoć s posebnim naglaskom na potrebnu suradnju udruženja i obrtnika kako bi se negativni zakonski propisi u što manjoj mjeri odrazili na
njihovo poslovanje.

SOCIJALNA OSJETLJIVOST

Udruženje obrtnika primati će zamolbe i odobravati financijske pomoći udrugama, sportskim društvima i pojedincima, pogotovo ako su to obrtnici u potrebi ili članovi njihovih porodičnih domaćinstava. Voditi ćemo računa o umirovljenim obrtnicima te nastaviti dosadašnju praksu da na primjeren način sudjelovati na ispraćaju obrtnika.
U slijedećoj godini planiramo posvetiti veću pažnju potrebitim obrtnicima kako bi svoju djelatnost obavili i unaprijedili uvažavajući negativni gospodarski trenutak, za koji sada, ne možemo pouzdano tvrditi kako će se na koga odraziti. Stoga ćemo na našim upravnim tijelima dobro razmotriti svaku zamolbu te istu maksimalno uvažiti.
Što se djece tiče, nastojati ćemo pratiti njihove aktivnosti na sportskom, kulturnom ili nekom drugom nivou, posebice ćemo obratiti pažnju na djecu koja u svom obrazovanju pokažu inicijativu za obrtnička zanimanja.

OBRTNIČKA ZABAVA

Tradicionalno, Udruženje obrtnika priprema svoju Obrtničku zabavu koja se uvijek održava posljednje subote u mjesecu siječnju. Stoga ćemo planirati trošak za zabavu u financijskom planu na takav način da obrtnici i gosti ne osjete razliku nepovoljnog financijskog trenutka. Nastojati ćemo njenim sadržajem, tombolom i izvođačima održati nivo najbolje zabave u gradu Slavonskom Brodu kako jedna obrtnička zabava i zaslužuje.

SPORTSKA NATJECANJA I OBRTNIČKE SPORTSKE IGRE

Udruženje obrtnika Slavonski Brod već nekoliko godina prati i upućuje svoje članove na sportska natjecanja na državnom, regionalnom i gradskom nivou. Osnivanjem 1. obrtničkih sportskih igara ove godine u organizaciji Hrvatske obrtničke komore naši obrtnici postigli su značajne rezultate u svim sportovima što je rezultiralo 2. mjestom na državnom nivou.
Pored sportskih, tu su se razvijala i poslovna poznanstva tako da ni to nije zanemariva činjenica u unaprjeđenju obrtnika i obrtništva u cjelini. Stoga ćemo animirati veći broj obrtnika da se uključe u igre a to ćemo i financijski pratiti.

ZAKLJUČAK

Sve navedeno ukratko opisano, ima namjeru zaokružiti financijsko, napredno, razvojno i korisno u djelatnosti i životu obrtnika koji ne bi trebali biti na margini društva, kako se ponekad osjećaju. Stoga će stručna služba Udruženja obrtnika u suglasnosti sa članovima Uprave nastojati na najsenzibilniji način pristupiti svakom problemu i zadatku koji se pred njih postave.

Predsjednica Udruženja Obrtnika:
Anka Šakić, v.r.

OBRTNIČKA ZABAVA 2008.

UDRUŽENJE OBRTNIKA SLAVONSKI BROD
organizira tradicionalnu OBRTNIČKU ZABAVU

02.02.2008. u "CENTRU MATIČEVIĆ" Slavonski Brod u 20.00 sati.

Vrijedna tombola i bogat menu, a za dobar provod pobrinut će se HARI MATA HARI i TRAG VJEČNOSTI

Iinformacije i prodaja karata:
UDRUŽENJE OBRTNIKA SLAVONSKI BROD,
PETRA KREŠIMIRA IV 12.
Telefoni 444-238; 447-010
e-mail: info@uosb.hr

PLAN RADA ZA 2008. GODINU

Na 4. redovnoj sjednici Skupštine Udruženja obrtnika Slavonski Brod, održanoj 20. 12. 2007. godine, donesen je Plan rada i Financijski plan za 2008. godine, kako slijedi:

PLAN RADA ZA 2008. GODINU

1. Rad sa Sekcijama, temeljem Statuta Udruženja obrtnika kao osnovne jedinice udruživanja obrtnika radi ostvarenja interesa struke i razvoja obrtništva.
2. Suradnja s tijelima lokalne uprave Grada, gradskih službi, Područne obrtničke komore, te ostalih bitnih ustanova i službi iz domena gospodarstva, inspekcija, vladinih i nevladinih udruga, te županijskih i gradskih ureda koji temeljem svog proračuna ili odobrenih sredstava ministarstva, stimuliraju razvitak poduzetništva kroz programe poticaja i potpora u gospodarstvu.
3. Educirati obrtnike o ovlastima Udruženja obrtnika temeljem Statuta, u zaštiti prava i interesa obrtnika i obrtništva u cjelinu, što se može postići samo većom aktivnošću obrtnika u tijelima Uprave Udruženja. Svaki obrtnik ima mogućnost u sudjelovanju u radu Udruženja preko svojih predstavnika (predsjednika Sekcije) u tijelima Uprave Udruženja obrtnika.
4. Pojačati suradnju s Obrtničkom komorom Brodsko-posavske županije, u zaštiti interesa obrtnika izvan lokalne zajednice, u smislu bolje i sadržajnije informacije, a temeljem njenog sudjelovanja u radu u tijelima Uprave Hrvatske obrtničke komore.
5. Omogućiti članovima Udruženja prezentaciju i upoznavanje s novim tehnologijama, putem upućivanja na strukovne sajmove i seminare, u okviru plana Udruženja obrtnika.
6. Aktivno sudjelovati u zakonskoj regulativi, te u okviru svojih mogućnosti djelovati na izmjene i dopune istih.
7. Podržavati inovatore, te poticati sudjelovanje obrtnika na natjecanjima u prezentiranju svoje struke kroz stimulativne nagrade i naknade.
8. Omogućiti obrtnicima pravovremenu informaciju, putem WEB stranice Udruženja, pismovnih pošiljaka, te usmeno u uredu Udruženja obrtnika, koristeći se raspoloživom tehnikom i Internet uslugama, te ostalim mogućim načinima komunikacije.
9. Održavati sjednice Sekcija, Upravnog odbora, te Skupštine Udruženja obrtnika promptno i konstruktivno uvažavajući interese članova te gubitak njihovog radnog vremena.

FINANCIJSKI PLAN ZA 2008. GODINU

PRIHODI: 656.000,00
30 PRIHODI ZA REDOVNU DJELATNOST 654.000,00
32 OSTALI PRIHODI 2.000,00
RASHODI: 635.000,00
40 MATERIJALNI IZDACI 25.000,00
41 VANJSKI IZDACI – USLUGE 70.000,00
42 IZDACI ZA ZAPOSLENE 295.000,00
46 NEMATERIJALNI IZDACI 120.000,00
47 OSTALI IZDACI POSLOVANJA 125.000,00

Odluka o obveznicima, osnovici, stopi te načinu i rokovima za plaćanje doprinosa Udruženju obrtnika Slavonski Brod za 2008. godinu, ostaje 25,00 kn, nepromijenjena.

Udruženje obrtnika Slavonski Brod, novčanom darovnicom nagradilo je uspješne obrtnike – Gosp. Ivana Jakobovića – vlasnika strojobravarskog obrta «JAKOBOVIĆ» i gosp. Dejana Vukajlića, vlasnika frizerskog salona «AFRODITA».

Udruženje obrtnika Slavonski Brod uručilo je potpuno opremljeno prijenosno računalo, gosp. Vesni Gruber, voditeljici Doma za djecu – KUĆI OD SRETNIH CIGLICA.

UDRUŽENJE OBRTNIKA SLAVONSKI BROD UKLJUČILO SE U PROJEKT «POLICIJA U ZAJEDNICI»

Povodom provođenja projekta Ministarstva unutarnjih poslova «Policija u zajednici», pod nazivom «Prevencija provala u poduzeća, trgovačke, ugostiteljske i dr. radnje», Udruženje obrtnika Slavonski Brod u suradnji s koordinatorom projekta, započelo je edukaciju obrtnika vezano za poboljšanje sigurnosti te preventivu u zaštiti imovine.
Naime, uočeno je da poslovna i privatna imovina nije dovoljno zaštićena od strane samih vlasnika, te je cilj ove akcije educirati obrtnike kako mogu sami poraditi na preventivi i sprječavanju nastanka štete i gubitaka.
Akcija se provodi u sklopu redovitih aktivnosti strukovnih Sekcija u Udruženju obrtnika Slavonski Brod, gdje je prezentacija projekta prva točka dnevnog reda na sjednici Sekcija.

HRVATSKI FRIZER GODINE, 2007 – DEJAN VUKAJLIĆ

Dejan Vukajlić – vlasnik frizerskog obrta AFRODITA iz Slavonskog Broda, osvojio je 1. mjesto na natjecanju za Izbor hrvatskog frizera godine, te postao HRVATSKI FRIZER GODINE, 2007. godine u Opatiji 21. 10. 2007.
Naime, mladi frizer osim unaprjeđenja osobnog rada zalaže se i za svoje djelatnike i učenike koji obavljaju praktičnu nastavu u njegovom salonu, što se pokazuje kroz prestižne rezultate na strukovnim natjecanjima. Sve to postiže uz punu podršku i potporu Udruženja obrtnika Slavonski Brod, kojemu je jedna od zadaća prepoznavanje i poticanje obrtnika na vlastitu promociju te unapređenje rada i zalaganja.

«NJEGA TEKSTILIJA I ODJEĆE», stručni skup

Stručni skup «Njega tekstilija i odjeće», u organizaciji Hrvatske obrtničke komore i Obrtne zbornice Slovenije, održat će se 28. i 29. rujna 2007. godine u Otočcu na Krki, Slovenija.

NOVE CIJENE PEKARSKIH PROIZVODA OD 1.9.2007.!

SEKCIJA PEKARA Udruženja obrtnika Slavonski Brod na svojoj sjednici održanoj dana 21.08.2007. godine donijela je: ODLUKU o povećanju cijena pekarskih proizvoda

1. BIJELI KRUH (brašno tip 550) nova cijena 6,50 kuna (tež. 700 gr.)

2. POLUBIJELI KRUH (brašno tip 850) nova cijena 6,00 kuna (tež. 700 gr.)

3. CRNI KRUH (brašno tip 1100) nova cijena 6,00 kuna (tež. 700 gr.)

4. PECIVO nova cijena 2,00 kuna (tež. 80 gr.)

5. DOMAĆI KRUH težine 1,00 kg nova cijena 8,50 kuna

6. DOMAĆI KRUH težine 2,00 kg nova cijena 16,00 kuna

7. BUREK S MESOM (nepromijenjeno) cijena 9,00 kuna/kom

8. BUREK SA SIROM (nepromijenjeno) cijena 8,00 kuna/kom

Nove cijene primjenjuju se od 1.09.2007. godine.

Veće cijene donesene su zbog povećanja cijena brašna i ostalih troškova koji terete proizvodnju kruha i pekarskih proizvoda.

IZMJENE I DOPUNE UGOSTITELJIMA U BRODU

Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda donijelo je ODLUKU
o izmjeni i dopuni Odluke ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Slavonskog Broda. Dozvoljeno radno vrijeme skupini «Restorani» i «Barovi» je od 6:00 do 24:00 sati radnim danom i od 6:00 do 01:00 vikendom, uoči blagdana i praznika. Na području izvan naseljenih područja naselja smatraju se objekti koji se nalaze izvan područja zone stanovanja određene prostorno-planskom dokumentacijom Grada Slavonskog Broda ili unutar građevinskog područja, ali pod uvjetom da su udaljeni najmanje 100 metara od najbliže građevine stambene namjene. (više na stranici Sekcije)

DRŽAVNO PRVENSTVO FRIZERA I KOZMETIČARA: "VRHUNSKE KREACIJE ZA CHICAGO"

Stotinjak vrsnih frizera i kozmetičara iz cijele Hrvatske okupilo se jučer (10. lipnja) u Opatiji na 9. državnom prvenstvu frizera i 2. državnom prvenstvu kozmetičara, u Opatiji u hotelu Imperial, u organizaciji Ceha frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Saveza hrvatskih frizera (SHF), te pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Natjecanje se održavalo u tehničkim kategorijama seniorskih i juniorskih (uzrasta) frizera, u modnim kategorijama kao što su vjenčana frizura, spuštena i dignuta kosa, fantazija, ulična moda za ženske i muške frizere, ekstenzije, uređenje noktiju, šminka, body painting i dr. Marko Šimunović – natjecao se za frizerski salon «AFRODITA», vl. Dejan Vukajlić i osvojio 3. mjesto u kategoriji modno šišanje (TREND CUT). Čestitamo!

DRŽAVNO PRVENSTVO FRIZERA I KOZMETIČARA RH

Državno prvenstvo frizera i kozmetičara RH održava se 20. svibnja 2007. godine u Opatiji, u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner. Na Državnom prvenstvu frizera i kozmetičara sukladno plasmanima, izabrati će se zaslužni natjecatelji, koji će steći pravo sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu, koje će biti održano 1. ožujka 2008. u Chicagu, SAD.

Svaki Ceh POK-a ili Udruga frizera koja ima više od 5 natjecatelja po kategoriji mora održati Županijsko prvenstvo, dok će ostali imati mogućnost direktnih prijava na Državno prvenstvo. (više na stranici Sekcije)

NOVO RADNO VRIJEME UGOSTITELJIMA U BRODU

Povjerenik Vlade Republike Hrvatske u Gradu Slavonskom Brodu donio je odluku o rasporedu, početku i završetku radnog vremena ugostitelja, kriterije za drugačiji raspored, početak i završetak radnog vremena za pojedine
ugostiteljske objekte, lokacije izvan naseljenih područja i razdoblje u tijeku dana kada se zabranjuje posluživanje alkoholnih pića.
(Klikni ovdje za pregled cijele ODLUKE)

NOVE VEĆE CIJENE PEKARSKIH PROIZVODA OD 1.4.`07.

Povećanje cijena kruha primjenjuje se od 1.04.2007. godine.
Zaključak je to na sjednici Sekcije pekara održane 6.03.2007. godine u prostorijama Udruženja obrtnika, Slavonski Brod.
Povećavaju se cijene slijedećih vrsta kruha, za težinu 700 grama:
- BIJELI KRUH nova cijena 5,50 kuna
- POLUBIJELI KRUH 5,00 kuna
- CRNI KRUH 4,00 kuna
3. Cijena PECIVA – kifla najniža 1,50 kuna
4. DOMAĆI KRUH, 1,00 kg nova cijena 7,50 kuna
DOMAĆI KRUH, 2,00 kg 15,00 kuna
5. BUREK s MESOM nova cijena 9,00 kuna/kom
BUREK s SIROM 8,00 kuna/kom

Napomena: Mole se svi vlasnici pekarskih radnji da se pridržavaju novih cijena i termina primjene novog cjenika.

Cijeli zapisnik sa sjednice Sekcije pekara održane 6.03.2007. godine u prostorijama Udruženja obrtnika, Slavonski Brod možete pronaći na stranici Sekcije.

59. MEĐUNARODNI SAJAM OBRTNIŠTVA
München, 8. – 14. ožujak 2007. Sajam se održava u New Munich Trade Fair Centre. Radno vrijeme sajma od 10:00 do 18:00 sati, u petak i subotu od 10:00 do 20:00 sati.
Cijena ulaznice po osobi:
- dnevna ulaznica EUR 11,50
- grupna ulaznica (najmanje 15 osoba) EUR 9,50
- poslijepodnevna ulaznica (nakon 14 sati) EUR 5,50
(klikni za više o sajmu sa službenih Internet stranica)

OBRTNIČKA ZABAVA 2007


I ove godine tradicionalno dobra Obrtnička zabava u organizaciji Udruženja obrtnika Slavonski Brod. Ples je trajao do ranih jutarnjih sati uz Miroslava Škoru i Trag vječnosti. Bogata tombola je razveselila brojne goste, a glavna nagrada HP prijenosnik odlazi kući od sretnih ciglica u Slavonskom Brodu. Puna sala sa 400 gostiju i odaziv uvaženih gostiju iz javnog, gospodarskog i političkog života samo je potvrda uspješnosti ovogodišnje zabave.

Predsjednica Udruženja obrtnika Slav. Brod i predsjednik HOK-a Slav. Brod

Miroslav Škoro i bend

Izvlačenje bogate tombole

Bogat stol ukrasila je na kraju i torta

Prepuna sala Slavonskog restorana

Na održanoj 2. sjednici Skupštine Udruženja obrtnika Slavonski Brod, dana 18.12.2006.godine, donesena je:

1. O D L U K A

IVAN KLARIĆ i JAKŠA LOVIĆ
imenuju se za potpredsjednike Udruženja obrtnika Slavonski Brod, za mandatno razdoblje 2006. –2010.godine

2. O D L U K A

Visina komorskog doprinosa koji plaćaju članovi Udruženja obrtnika Slavonski Brod za 2007.godinu, ne mijenja se i iznosi 25,00 kuna mjesečno, kao i do sada.

3. O D L U K A

O donošenju Financijskog plana ( Plan primitaka i izdataka ) za 2007.godinu Udruženja obrtnika Slavonski Brod.

4. O D L U K A

O donošenju Plana rada Udruženja obrtnika Slavonski Brod za 2007.godinu.

REKAPITULACIJA FINANCIJSKOG PLANA ZA 2007. god.

Ukupni prihodi 630.500,00 kn
Ukupni rashodi 627.268,06 kn
Višak prihoda 2.931,94 kn

PLAN RADA UDRUŽENJA OBRTNIKA SLAVONSKI BROD ZA 2007. GODINU

Udruženje obrtnika Slavonski Brod, pored redovnih aktivnosti određenih člankom 8. Statuta Udruženja obrtnika, Zakona o obrtu sudjelovati će u oblikovanju gospodarskog sustava kroz mjere gospodarske politike koje se odnose na obrtništvo.

Preko POK-a i HOK-a, lokalne zajednice, grada i županije te državnih institucija, upućivati će obrtnike na poduzimanje potrebnih radnji radi zaštite njihovih interesa te poboljšanja uvjeta poslovanja obrtništva u cjelini.

Aktivno će sudjelovati u iniciranju izmjena, dopuna i brisanja zakonskih odredbi u sklopu akcije «HITROREZ» radi poboljšanja i ubrzanja gospodarskog napretka.
Aktivnije će sudjelovati u organiziranju i praćenju stručnih skupova radi informiranja za pojedine proizvodne i uslužne skupine: građevinarstvo, auto-struku, obradu metala,
drveta, proizvodnju hrane, te sve djelatnosti koje se u procesu proizvodnje deklariraju kao opasni materijali za život i zdravlje ljudi, što je sada posebno aktualno s obzirom na predstojeće društvene trendove.

U smislu bržeg, lakšeg i sustavnijeg informiranja u 2007.godini, Udruženje obrtnika Slavonski Brod otvoriti će WEB stranice na kojima će obrtnici moći pratiti rad svog Udruženja te putem e-mail pošte i komunicirati sa predsjednicima svojih sekcija, te ih tako poticati na bolji i uspješniji rad.

Kroz sjednice Upravnog i Nadzornog odbora, te Skupštinu animirati će obrtnike u što većoj mjeri na vlastite aktivnosti a kroz to i potrebu podmirenja obveza kao razlog za bolji,
sadržajniji i sustavniji rad u Udruženju obrtnika Slavonski Brod.

U Slavonskom Brodu, 11.12.2006.godine

Anka Šakić, predsjednica Udruženja obrtnika Slav. Brod

Povratak na aktualne novosti


Podizbornik

Linkovi